Denna sida är uppdaterad 6 januari 2022
Regler för hopptävling

Denna sida gör inte anspråk på att vara en komplett samling regler. För kompletta regler hänvisas till Svenska Ridsportförbundets Tävlingsreglemente. Det som tas upp här är de grundläggande regler som man behöver känna till för att kunna tävla på 1* (fd lokal-) och 2* (fd regional-) tävling. Använd länkarna här, eller bläddra nedåt. Ändringar 2021 (och en ändring som kom under pågående år 2019 samt ett förtydligande som kom i oktober 2021) är markerade med röd text nedan. Med reservation för att jag kan ha missat något. I övrigt har jag på några ställen bara förtydligat befintlig regel Jag har inte sett några ändringar för 2022.

Ryttarens klädsel
Hästens 'klädsel'
Vilka 'papper' behövs
Ålder på ryttare
Vilka bedömningar finns
Höjd på hinder
Prisutdelning
Rosetter
  
Uppklassning
Kvalificering
Hur anmäler man sig
Vilka hästar/ponnyer får tävla
Vilka ryttare får tävla
Tävlingens status
Avdelning B
  
Om man blir sjuk
Om hästen blir sjuk
Tidsgränser
Vaccinationsbestämmelser
Best. för Grönt Kort
Avstånd mellan hinder
Hur många blir placerade?

På klubbtävling måste alla deltagare vara medlemmar i klubben. De enda regler som måste följas är de som gäller säkerhet, handhavande av hästen samt uppträdande mot funktionärer, medtävlande och andra närvarande. Allt annat får klubben själv bestämma (dock gäller jordbruksverkets regler om veterinärs närvaro. Därför behandlas inte klubbtävling på denna sida.

Är det något särskilt du vill att jag skall ta upp, eller har du hittat något som är fel? Skicka ett mail.

OBS! att detta är MIN tolkning av tävlingsreglementet. Har du en annan tolkning, hör av dig och berätta din version. Motivera varför och hänvisa till de moment i TR du baserar dig på, så ska jag försöka ta reda på vad som egentligen gäller. Ryttarens klädsel

All utrustning ska användas på det sätt den är gjord för och för det syfte den är tänkt för.
Uppdatering av godkänd utrustning sker 1 januari varje år på förbundets hemsida.

Handhållen mobiltelefon/kommunikationsutrustning får inte användas under ridning medan hästen är i rörelse (dvs som jag tolkar det är det tillåtet när hästen står still)
Bestämmelserna om hjälm, spö, sporrar och säkerhetsväst gäller inom hela tävlingsområdet.
Militär och polis får rida i uniform med hjälm.
Bestämmelserna om klädseln gäller även på prisutdelning.

Tillbaka till toppen Hästens 'klädsel'


Tillåtna bett för ponny:
Bettreglerna gäller på hela tävlingsområdet.
  • Barfotaskor får användas vid ridning på tävlingsplatsen. Dock INTE vid framhoppning och inte på tävlingsbanan. Som barfotaskor räknas de bara om de inte fästs högre upp än på ballarna.

    Tillbaka till toppen Vilka 'papper' behövs

    Tillbaka till toppen Ålder på ryttare

    Tillbaka till toppen Vilka bedömningar finns

    Tillbaka till toppen Höjd på hinder

    Tillbaka till toppen Uppklassning

    Uppklassning innebär att när man blivit 'för duktig' så får man inte längre starta i de klasser som man är uppklassad ur.

    Tillbaka till toppen Kvalificering

    Kvalificering innebär att man måste visa att man är 'tillräckligt duktig' för att få starta i en svårare klass. För mer detaljer se TR.

    Tillbaka till toppen Hur anmäler man sig

    Tillbaka till toppen Vilka hästar/ponnyer får tävla

    Tillbaka till toppen Vilka ryttare får tävla

    Vilka ryttare som får tävla framgår av avsnitten Ålder på ryttare, Uppklassning och Kvalificering
    Ryttare får INTE låta någon annan HOPPA fram hästen/ponnyn. Om någon annan hoppar fram så blir både tävlingsryttaren och hästen avstängda och den som hoppat fram får en varning.
    Medhjälpare får RIDA fram hästen/ponnyn. För ponny gäller dock att medhjälparen måste vara i samma åldersklass som ryttaren (tex högst 13 år på A/B-ponny)

    Tillbaka till toppen Om man blir sjuk

    Om du som ryttare blir sjuk kan du göra något av följande

    Tillbaka till toppen Om hästen blir sjuk

    Om din häst blir sjuk kan du göra något av följande

    Tillbaka till toppen Tidsgränser

    Tillbaka till toppen Hur många blir placerade?

    Antalet placerade beror på antalet startande. Som startande räknas den som kommit in på banan. För att räknas som en tävlingsklass måste det vara minst 2 startande. Man måste ha fullföljt tävlingen för att bli placerad.
    Antal startande Antal Placerade
    2-4 1
    5-8 2
    9-12 3
    13-16 4
    17-20 5
    21-24 6
    25-28 7
    29-32 8
    33-36 9
    37-40 10
    Osv. Dvs en placerad per 4 startande
    Om endast en startande finns och sammanslagning inte kan ske så kan klassen genomföras ändå och resultaten registreras, men utan placering (och utan uppklassningspoäng)

    Tillbaka till toppen Tävlingens status

    Alla tävlingar har en status. Den lägsta är Klubbtävling. På klubbtävling får bara klubbens egna medlemmar delta. Som medlem räknas den som betalat ordinarie helårsavgift. På klubbtävling får alla klasser finnas.

    Efter klubbtävling kommer Inbjudningstävling. På Inbjudningstävling får klubbens egna medlemmar plus medlemmar i högst 10 andra inbjudna klubbar delta. I övrigt gäller samma regler som för 1* (fd lokal-) tävling (inklusive krav på häst- och ryttarlicens).

    Efter Inbjudningstävling kommer 2* (fd Lokal-) tävling. På 1* krävs det att både ryttare och häst/ponny har licens. Det får finnas klasser i högst 1,15 för häst, Lätt B+5 cm för ponny (D-ponny 1,00, C-ponny 0,90, B-ponny 0,80, A-ponny 0,70 m). Lägsta tillåtna klass 0,20 m/Lätt J.

    Efter 1* kommer 2* (fd Regional-) tävling. Högsta klass som får finnas är 1,30 för häst och Msv B för ponny (D-ponny 1,20, C-ponny 1,10, B-ponny 1,10 m). Lägsta klass som får finnas är för häst 0,90 och för ponny LD (D-ponny 0,80, C-ponny 0,70, B-ponny 0,60, A-ponny 0,50 m).

    Efter 2* tävling kommer 3* (fd Nationell) tävling. På 3* tävling får högsta klassen vara max 1,45. Det måste finnas minst 1,35 eller högre för häst, Msv A (kat D 1,30 m, kat C 1,20 m) för C- och D-ponny, Msv B (1,00 m) för B-ponny.
    Lägsta klass som får finnas är för häst 1,20 m, för ponny LA (D-ponny 1,10, C-ponny 1,00, B-ponny 0,90).

    När ekipage uppnått visst resultat på nationell tävling kan man starta på 5*/4* (fd Elit-) tävling där det ska finnas minst 1,50 för häst, Msv A för ponny kat D och C, MsvB för ponny kat B. Lägsta klass som får ingå är för häst 1,35, för ponny Lätt A (Kat D, C, B). På elittävling rids mästerskap, som t.ex. SM och EM-kval.

    Det finns även olika cup-er och lagtävlingar. De man i allmänhet först kommer i kontakt med är allsvenskan. Reglerna ändras lite då och då och kan vara olika för häst och ponny. Division III är lägst och finns inte i alla distrikt (en del distrikt kan ha lägre divisioner). Reglerna i division III (och lägre om det finns) bestäms helt av respektive distrikt. Därefter kommer division II. Nästa steg är division I som har högre klasser. Bästa lag i division I flyttas upp i division elit som har ännu högre klasser. Aktuella regler för allsvenskan och de olika cuperna och mästerskapen finns på Ridsportförbundets hemsida, eller distriktets hemsida beroende på nivå på cup-en/mästerskapet.

    Tillbaka till toppen Avdelning B

    Avdelning B ska finnas i normala tävlingsklasser eller som separata klasser t.o.m. 1,30/Msv B. Bedömningen ska vara A. Rosett delas ut till placerade. Sammanslagning av avdelningarna får inte göras.

    Klasser som har bedömning A:Clear Round, A:Inverkan, A:Da Capo, A:Plus, A:Stilla eller A ska inte ha en avd B. Då startar alla ekipage i avd A, även 4- och 5-åriga hästar.

    Alla ekipage får starta i avd B (dvs även hästar/ponnyer över 6 och ponnyryttare över 20), om inte propositionen begränsat till unghästar/-ponnyer.

    I avd B gäller inte de övre åldersgränserna för ryttare på B-, C- och D-ponny. Ekipaget måste dock vara proportionerligt.

    Tillbaka till toppen Avstånd mellan hinder

    Följande är rekommenderade standardvärden i meter. Diff är hur mycket man bör ändra avståndet mellan hindren mellan ponnykategorierna.
    I lätt klass rekommenderar 'anvisningar för banbyggare' att det ska vara få relaterade avstånd (kortare än 30 m). De avstånd som finns i lätt klass bör vara minst 5 galoppsprång.
    Antal
    galoppsprång
    Häst D-ponny C-ponny B-ponny A-ponny Diff
    3 14,0-15,0 13,0-14,0 12,0-13,0 11,0-12,0 10,0-11,0 1,0
    4 17,5-18,5 16,25-17,25 15,0-16,0 13,75-14,75 12,5-13,5 1,25
    5 21,0-22,5 19,5-20,5 18,0-19,0 16,5-17,5 15,0-16,0 1,5
    6 24,5-26,0 22,75-23,75 21,0-22,0 19,25-20,25 17,5-18,5 1,75
    7 28,0-29,0 26,0-27,0 24,0-25,0 22,0-23,0 20,0-21,0 2,0
    8 31,5-33,0 - - - - -

    Avstånd i kombinationer beror både på hur höga hindren är, vilken sorts hinder som ingår och hur hindren står. Därför hänvisar jag den intresserade till TR. För de allra flesta räcker det att veta att det är antingen ett eller två galoppsprång i en kombination. Har du en kortsprungen häst/ponny så är det förstås inte förbjudet att ta tre om det passar bättre.

    Tillbaka till toppen Prisutdelning

    Arrangören avgör tillsammans med överdomaren hur prisutdelning ska ske. Det kan alltså vara olika från tävling till tävling. Kolla om det står något i propositionen eller ryttarmeddelandet, annars fråga i sekretariatet.

    Följande rekommendationer finns:
    På 5*/4* tävling skall de minst tre främsta delta. De skall sitta på de hästar de blivit placerade med. Arrangören bestämmer om ev fler placerade skall delta.
    På 3* tävling och lägre beslutar arrangören hur många placerade som ska delta i prisutdelningen (och alla de SKA delta om de inte fått tillstånd av överdomaren att inte vara med).

    Ryttare som skall delta men uteblir (utan tillstånd från överdomaren) får böta 150-1500 kr, (beloppet bestäms av överdomaren) och förlorar hederspris, rosett och plakett.
    Överdomaren kan tillåta ryttare att inte delta, delta utan häst eller delta i prisutdelningen på annan häst än den som placerat sig.

    Om överdomaren (vid prisutdelning med hästar) gett en ryttare tillstånd att delta i prisutdelningen utan häst, får denna inte stå bland hästarna (av säkerhetsskäl)

    Samtliga pristagare (även de till fots) skall vara reglementenligt klädda (inkl hjälm med knäppt hakband). Häst får inte ha täcke utom när sponsortäcke delas ut som pris. Vid dåligt väder kan överdomaren tillåta täcken.

    Rosetter och ev pristäcken ska sättas på hästarna innan de kommer in för prisutdelning

    Tillbaka till toppen Rosetter

    Färgen på rosetterna har hittills varit i sverige:
    1: blå-gul
    2: blå
    3: gul
    4: röd
    5: grön
    6 och senare: vit

    2019 ändrades texten i TR till att rosetterna KAN ha de färgerna. Det är alltså nu fritt fram för klubbarna att själva bestämma vilka färger de olika rosetterna ska ha. Jag gissar att de allra flesta dock kommer att fortsätta med de gamla färgerna.
    I avd B kan särskilda rosetter delas ut (ingen färg specificerad)

    Rosetten tillfaller hästens ägare. I de fall en speciall rosett delas ut för en viss cup eller poängtävling tillfaller den rosetten ryttaren.

    Tillbaka till toppen