Denna sida är uppdaterad Söndag 2 Oktober 2016
En normal tävling

Detta är ett försök att beskriva en typisk hopptävling ur ryttarens synvinkel. Jag är ingen hoppryttare, så jag kan ha missat något, hör gärna av dig i så fall. Jag har utgått från mig själv, hur jag skulle göra (gjorde de få gånger jag var ute). Funkar det bäst för dig att komma i sista sekunden och inte hinna gå banan så gör det för all del. Klubbtävling kan skilja sig en hel del ifrån detta, speciellt för lektionshäst/-ponny klasser, t.ex. kan det vara gemensam framridning/-hoppning för alla samtidigt inne på banan. Anmälan
Anmälan ska göras i tävlingsdatabasen (TDB). Anmälningsavgiften skall betalas på sätt som anges i propositionen.

Meddelande till ryttare.
Ska finnas tillgängligt för ryttaren minst 5 dagar innan tävlingens start. Det behöver inte betyda att du ska ha det i din brevlåda då, utan det räcker med att det finns på arrangörens hemsida. Numera brukar meddelandet bara publiceras på webben. Finns meddelandet inte tillgängligt 5 dagar innan, så ring och fråga efter det.

När meddelandet kommer så läs igenom det direkt. Kontrollera att det är samma klasser och bedömningar som i propositionen (det kan ha varit tryckfel i propositionen, skiljer det sig utan förklaring, så ring och fråga vilket som gäller, är det ändrat till en klass du inte vill rida så bör du kunna få tillbaka hela anmälningsavgiften, du skulle ju inte ha anmält dig alls om du vetat det från början, är det bara bedömningen som ändrats så är det nog svårare) och att du förstår vägbeskrivningen. Beräkna hur lång tid det tar att köra och lägg på lite extra tid ifall du inte hittar rätt direkt, eller om det händer något på vägen (t.ex. punktering).

Startanmälan.
I hoppning är man automatiskt startanmäld. Tänker du inte komma så måste du stryka dig senast 30 min innan klassen börjar, om det inte står något annat i "Meddelande till ryttare" eller propositionen. Om du tänker stryka dig så ring och tala om det så fort som möjligt, det underlättar för arrangören. Om du inte stryker dig så så måste du betala en straffavgift om du inte kommer. Straffavgiften är 150:-/klass.
Ta reda på om du startar tidigt eller sent i din första klass. Om du startar tidigt behöver du nämligen rida fram innan du går banan och då måste du förstås komma till tävlingsplatsen tidigare än om du startar sent i klassen. Lägg ihop den tid det tar att köra, att gå till sekretariatet och visa alla papper, att visa hästen för veterinären (om det är veterinärkontroll) att gå banan, tid för att rida fram (om du startar tidigt) och gärna lite extra tid så du kan titta lite innan du lastar ur. Då vet du hur tidigt du måste åka från stallet. Ta god tid på dig så du inte behöver stressa vid lastningen. Tänk också på att på en del platser är det långt mellan parkeringen och framridningen.

Dagen före tävlingsdagen
Kontrollera all utrustning en extra gång så att remmar, sömmar och annat är helt. Rengör utrunstning och häst. Om du har möjlighet så kan du packa bilen kvällen innan i lugn och ro så du inte glömmer något.

På tävlingsdagen.
Gå upp i god tid och ÄT FRUKOST! Är det för tidigt för att äta, så tag åtminstone med dig några smörgåsar att äta på vägen.
Har hästen inte fått frukost ännu så ge den det direkt när du kommer till stallet.
Om du inte gjort det tidigare, lasta in utrustningen i bilen. Här får du en liten checklista över det som kan vara bra att ha med, lägg till och ta bort så det passar dig:

När det bara är hästen kvar borstar du av den och tar på transportskydd, svansskydd och ev täcke, byter grimma om du har en speciell transportgrimma, tar på tränset om du lastar med träns hemma, lastar hästen och åker.

När du kommer fram finns det oftast en parkeringsvakt som talar om eller visar var du ska parkera, finns det ingen så parkerar du så att så många som möjligt får plats.
När du parkerat tittar du till hästen (lasta INTE ur) och går till sekretariatet och visar dina papper.
Har allt gått bra så bör du nu ha tid att titta runt lite. Ta reda på var veterinärbesiktningen är, var framridningen och framhoppningen är (kan vara på olika ställen), hörs högtalarna dit, hur kommer man från framridningen/-hoppningen till banan o.s.v.

På en del tävlingsplatser är veterinären inte på plats hela dagen, se till att du inte missar besiktningen. Du kanske måste lasta ur tidigt bara för att gå till veterinären även om du startar sent i klassen.

När det är dags att lasta ur så tränsar du i transporten. Du får INTE lasta ur i grimma och tränsa efteråt. Nummerlappen ska sitta väl synligt hela tävlingsdagen. Det är mest praktiskt att sätta numret på tränset eftersom numret måste sitta på redan vid veterinärbesiktningen. Du kan sätta numret på valfri sida, men om du placerar dig så blir det bättre plats för rosetten om numret sitter på höger sida. Du kan också sätta numret på stigbygeln, schabraket, eller martingalen, men då måste du flytta nummerlappen från tränset efter veterinärbesiktningen. Lasta ur och om du inte redan varit hos veterinären går du dit. Vid veterinärbesiktningen får hästen inte ha något annat än träns eller motsvarande på sig. Du kan alltså inte sadla och sätta på strykkappor förrän du varit hos veterinären. När veterinären gett klartecken så gör du iordning hästen, sitter upp och skrittar fram.

På framridningen gäller ridbanereglerna (halt och skritt innanför spåret se upp på alla andra, trav och galopp på spåret, håll till höger vid möte, den som går på spåret har alltid företräde (om du tex går på volten eller rider snett igenom), rid inte för nära de andra, upp med blicken så du ser var de är någonstans (det gör ONT i knäna att krocka med någon som sitter och tittar på hästen istället för att se var övriga ekipage är). Röd rosett i svansen är en varning att hästen sparkas, så se till att inte komma för nära.

På framhoppningen är det ofta begränsat hur många som får vara inne samtidigt. Den som snart ska starta har företräde framför den som har längre till start. På framhoppningen gäller de vanliga ridbanereglerna med följande tillägg: Undvik att passera framför och bakom hindren. Den som precis ska hoppa har företräde, men måste ändå hålla koll på att ingen är ivägen. Den som ska hoppa ska högt och tydligt (skrik hellre för högt än för lågt) tala om vilket hinder han/hon tänker hoppa så att övriga kan hålla sig undan, t.ex. "Hoppning oxer". Det är inte tillåtet att vända upp tvärt mot hindren på framhoppningen (troligen av säkerhetsskäl, övriga hinner inte se att du tänker hoppa just då).

När den före dig går in på banan ska speakern säga åt dig att hålla dig beredd. Ibland säger speakern bara startnummer, så håll reda på vilket startnummer du har (den siffra som står i programmet, du kan t.ex. ha startnummer 14 men vara det 9:e ekipaget p.g.a. strykningar, eller kanske 17:e ekipaget om det finns efteranmälda). Det kan också vara bra att hålla reda på vad den före heter. Finns det en collecting ring så går du dit när du ska hålla dig beredd, annars får du se till att du är vid ingången när den före dig ridit klart.

När den före dig kommer ut får du gå in och rida runt på banan. Om det är stilhoppning eller om du vill vara artig (det skadar inte) så hälsar du på domaren. Den vanligaste hälsningen görs genom att ta tyglarna i vänster hand och föra upp höger hand (med spöet i om du har ett) till hjälmens skärm, ungefär som en honnör. Du kan antingen göra halt, eller hälsa 'i farten'. I båda fallen måste du söka ögonkontakt med domaren så att han/hon ser att du hälsar. Det är lämpligt att hålla sig borta från startlinjen innan du fått startsignal, så att du inte går över den av misstag efter signalen. När du fått startsignal har du 45 sekunder på dig att starta. Om du tar längre tid än så på dig att passera startlinjen så bärjar klockan ticka efter de 45 sekunderna, så du får alltså en sämre sluttid.

När du hoppat klart så skrittar du ut från banan, skrittar av din häst (eller sitter av, spänner upp sadelgjorden lite och leder den en stund). Om ditt resultat inte räcker till placering (eller till omhoppning ifall det t.ex. är bed A:1a), eller om det är långt till prisutdelning/omhoppning, så sadlar du av och lastar hästen så den får stå i transporten och vila et tag, transportskydden behövs i regel inte. Om hästen är orolig i transporten så kanske det är bättre att den får vara ute och beta istället (i träns förstås). Tränsa inte av förrän inne i transporten, med bakluckan uppfälld.

För prisutdelning gäller lite olika regler beroende på tävlingens status. Arrangören avgör om och när prisutdelning ska ske. Om arrangören vill ha speciella ceremonier vid prisutdelningarna kan det anges redan i meddelande vid ryttare, inklusive antal ekipage som ska delta.
På prisutdelning i hoppning gäller annars:
Pristagarna ska vara reglementsenligt klädda, häst/ponny får inte ha täcke (täcke som delas ut som pris i klassen är förstås tillåtet).
lokaltävling, inbjudningstävling, regional tävling och nationell tävling ska samtliga pristagare som är med på prisutdelningen sitta till häst. Arrangören bestämmer hur många av pristagarna som ska vara med på prisutdelningen.
elittävling ska de sex främst placerade delta. Arrangören kan besluta att fler av de placerade ska delta. De som deltar i prisutdelningen måste dessutom sitta på 'rätt' häst, d.v.s. den häst som placerat sig.
Överdomaren kan ge tillstånd till att utebli från prisutdelningen, att delta till fots eller sitta på en annan häst. Får man tillstånd att delta till fots så får man inte stå bland hästarna (av säkerhetsskäl). Har man inte fått tillstånd att utebli så får man böter på 150-500 kr och förlorar dessutom både hederspris, rosett och plakett.

Är det premier i klassen så gå till sekretariatet efter prisutdelningen och kvittera ut pengarna. Får du ett fint pris (t.ex. täcke) så försöker du få adressen till den som skänkt det så du kan skriva ett tackkort till sponsorn (om inte arrangören har ett gemensamt tackkort som du kan skriva på)

Rider du sent i andra klassen lastar du hästen emellan.

Allt upprepas för andra klassen, men framridningen behöver oftast inte vara lika lång, hästen har ju redan gått en gång.

När du lastat hästen efter sista klassen går du tillbaka till sekretariatet med nummerlapparna och får tillbaka din depositionsavgift (om du lånat nummerlapp av arrangören) och kvitterar ut ev. premier som du inte hämtat tidigare. Glömmer du lämna tillbaka lånad nummerlapp så blir arrangören jätteglad om du postar den till dem i efterhand, annars blir det en 'lucka' i deras nummerserie.

Hemma igen tar du hand om hästen det första du gör. När hästen är badad (om det behövs) borstad, utfodrad, DÅ kan du lasta ur bilen, göra ren transporten och åka hem och äta middag själv och ta ett skönt bad.

Lycka till!